Dažas piebildes rakstam par pensijām

Papildinājums rakstam par pensijām un ieguldījumiem. Pēc sarunām ar cilvēkiem un paša pārdomām radās dažas piebildes, bet negribējās “uzpūst” ierakstu, kurš jau tā sanāca garāks, nekā bija plānots.

  • Pensijas (un arī vērtspapīri vispār) nav viennozīmīgi labākais ieguldījumu veids. Par to, kur ieguldīt vislabāk, var strīdēties daudz un ilgi. Raksta mērķis nav izcelt pensijas kā labāko, ienesīgāko un drošāko ieguldījumu, bet gan tikai paskaidrot, ar ko to līmeņi atšķiras no agrākās pensijas definīcijas un kāpēc tie nav vienkārši uzkrājumi. Ja vēlies nopietni ieguldīt, gūstot maksimālo peļņu, tad ķeries vien pats pie izpētes, lasi internetus, konsultējies ar cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, un pieņem pats savus lēmumus. Savukārt, ja tev tam nav laika un vēlmes, bet vecumdienām iekrāt gribās — liec vien tajās pašās pensijās, jo labāk par krājkontu tas būs jebkurā gadījumā. Ja negribas par to visu domāt pat tik daudz, lai izvēlētos pensiju plānu, tad izvēlies visstabilāko, uzstādi ikmēneša iemaksu un aizmirsti par to. Peļņas nebūs, bet zaudējumu arī nē un ieguldītā nauda neizkūpēs inflācijā.
  • Par apgalvojumu “tirgus vērtība vienmēr pieaug”. Tas balstās grafikā, kas redzams Wikipedia lapā par Dow Jones Industrial Average vērtspapīru tirgus indeksu. Šis ir viens no galvenajiem rādītājiem, kas tiek izmantots visā pasaulē, lai mērītu ASV finanšu tirgus vidējo vērtību, balstoties uz 30 lielāko ASV kompāniju akciju cenām. Arī paņemot citus indeksus, bilde ir visai līdzīga. Protams, ka tirgus vērtības pieaugums automātiski negarantē peļņu konkrētām akcijām vai vērtspapīriem, bet, ieguldot gana plaši (daudz un dažādos vērtspapīros un fondos), laika gaitā ieguvums būs. Teorētiski ir iespējams, ka banka uzticēto naudu iegulda slikti un peļņu negūst arī tad, ka tirgus vērtība kāpj, bet praksē tas nav pārāk reāli. Tā kā no investīcijām ir atkarīga gan klientu apmierinātība (klients var pāriet uz citu banku), gan komisiju apjoms naudas izteiksmē, tad banka ir ieinteresēta pelnīt un diez vai pieļaus neprasmīgu ieguldījumu vadību.
  • Noderīgas saites par pensijām:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*