1984. sākas Zviedrijā

Tas nu ir noticis. Orvela drūmā nākotnes vīzija, lasāma viņa romānā 1984, Eiropā sākas, ironiskā kārtā, ar Zviedriju. Tur pagājušonedēļ pieņemts likums, kas ļauj valsts drošības aģentūrai bez jebkādas oficiālas atļaujas (atšķirībā no, piemēram, policijas, kam nepieciešams ordenis) brīvi noklausīties un izsekot iedzīvotāju telefonu un e-pasta saziņu. Protams, likuma pretinieki gatavojas pārsūdzēt lēmumu Eiropas savienības tiesā, bet pagaidām situācija ir tāda, ka ikvienu tavu e-pastu un telefona sarunu, kuras kāds no pārējiem dalībniekiem atrodas Zviedrijā, ļoti iespējams, ieraksta un noklausās drošības iestāžu darbinieki.

Papildināts:
Lai nebūtu tā, ka es tikai uz kaut kādu “pirātu” blogu esmu iesaitējis:

Un maza iedvesma pārdomām – kā jums liekas, cik sekundēs šis likums no “e-pasts un telefona sarunas” uz papīra kļūs par “visa Internet komunikācija” dzīvē?

4 Comments on “1984. sākas Zviedrijā

  1. Whoa… Lai nu no kā, bet no zviedriem k-ko tādu es negaidīju.
    Kā teica T.Pretčets, “There is an ancient curse which goes “May You live in interesting Times”.” Šķiet, ka mums ir paveicies – mēs tādos dzīvojam. :)

  2. Njā, es arī domāju, ka lielbriti būs tie, kas pasteigsies. Viņiem jau tagad tur ir, ja nemaldos, visstingrākie Interneta lietošanas ierobežojumi un visaktīvākā p2p tīklu izmantotāju tvarstīšana Eiropā. Bet nekā… Interesting Times, indeed.

  3. Briti? Hm. Es liku uz Ķīnu, kas jau ir piežmiegusi internetu, vai Krieviju, kas plāno reģistrēt visus WLAN avotus. :) Svēdi klusītēm apsteidza visus.

  4. Ķīna jau sen visu cenzē, ASV noklausās, bet es tieši par Eiropu, kas līdz šim vēl bija +/- veselīga. Par Krieviju gan nopietnā kontekstā nebiju dzirdējis neko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*