Maģiskais 9

Daļēji pateicoties manam Tallinas apmeklējumam, esmu sācis ne nu gluži interesēties, bet pastiprināti pievērst uzmanību burvju trikiem. Praktiski visi burvju triki balstās nevis uz cilvēku apmānīšanu, bet gan uz netiešiem ierosinājumiem cilvēkiem apmānīt pašiem sevi. Elementārs piemērs no tā paša Džeimsa Randī repertuāra — ja uz skatuves uznāk cilvēks ar brillēm, paņem rokā mikrofonu, un sāk runāt (un skaņu aparatūra viņa balsi pastiprina), tu jau esi divas reizes apmānīts. Jo brilles ir bez stikliem, bet mikrofons ir vai nu izslēgts, vai vispār ir tikai līdzīgas formas skuveklis (īstais mikrofons ir mazs un piesprausts pie apģērba). Bet ko tādu nav iespējams pamanīt, ja to īpaši nemeklē. Būtībā tu esi apmānījis sevi, pats sev iestāstot, ka brilles un mikrofons ir īsti.

Līdzīgi ir ar maģisko 9. Nezinot dažas šī skaitļa īpašības, daudz un dažādas “skaitļu maģijas” var likties patiesi mistiskas. Maza piezīme — izmantošu terminu “skaitļa sakne” (nejaukt ar kvadrātsakni). Es nezinu, cik tas ir oficiāls, bet tas nozīmē saskaitīt skaitļa ciparus tik ilgi, kamēr sanāk viencipara skaitlis. Piemēram., 859 sakne ir 4 (8+5+9 >> 2+2 >> 4).

Tātad, aritmētiskas īpatnības attiecībā uz skaitli 9. Nav daudz, bet trikiem svarīgas:

  • Jebkuru skaitli reizinot ar 9, rezultāta sakne būs 9.
  • Jebkuru skaitli dalot ar 9, atlikums būs vienāds ar skaitļa sakni (izņemot, ja atlikums ir 0 — tad skaitļa sakne ir 9). 527 / 9 = 58, atlikums 5 (5+2+7 >> 1+4 >> 5).
  • Skaitlim 9 pieskaitot jebkuru skaitli, šī skaitļa un saskaitīšanas rezultāta saknes būs vienādas.
  • Ja no jebkura skaitļa atņem otru skaitli, kas veidots no pirmā skaitļa cipariem jebkādā secībā, rezultāts bez atlikuma dalīsies ar 9 un tā sakne būs 9 (vai -9, ja netiek noteikts, ka vienmēr jāatņem mazākais no lielākā). Pilnīgi jebkura skaitļa. Tu vari pilnīgā randomā rakstīt ciparus, kamēr nelabi paliek, bet, tiklīdz tu no tā skaitļa atņemsi tos pašus ciparus citā secībā un izvilksi sakni (joprojām nav runa par kvadrātsakni), dabūsi 9.
  • Uzrakstot uz rokas pirkstiem ciparus no 1 līdz 10 un noliecot vienu, atlikušie paceltie pirksti (to skaits) rādīs noliektā pirksta skaitļa reizinājuma ar 9 rezultātu (pa kreisi no noliektā pirksta — desmiti, pa labi — vieni). Piemēram, 6. Noliecot labās rokas rādītāju (vai īkšķi, ja skatās uz virsmu, nevis plaukstu), kreisā roka rādīs 5 pirkstus, labā — 4 (54).

Protams, ka ir vēl daudz visādu detalizētāku variāciju, bet galvenais, kas jāatceras — visa matemātikas pasaule sastāv no tikai 10 cipariem, kas visu laiku atkārtojas, sekojot ļoti konkrētiem likumiem. Tāpēc nākamreiz, kad kāds ļauj tev brīvi izvēlēties 4 ciparu skaitli, atņemt no tā citu 4 ciparu skaitli ar tiem pašiem cipariem (neprasot tev nevienu no skaitļiem), pateikt viņam starpības ciparus jebkādā secībā, izlaižot jebkuru ciparu pēc izvēles, un tad nekļūdīgi pasaka, kuru tu izlaidi — atceries, ka šādi “nolasīt domas” nemaz nav tik sarežģīti… ;)

1 Comment on “Maģiskais 9

  1. nē, nevar būt.tā nav. tā ir absolūta pārdabiska maģija, ekstrasensisms, nevis kau kādi sausi skaitļi ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*