Jaunie baušļi

Es cenšos sekot šiem, nevis 2000+ gadus vecai dogmai.

  1. Dari, ko darīdams, nedari pāri.
  2. Rīkojies tā, kā tu gribētu, lai rīkojas visi.
  3. Domā pats, neļauj citiem domāt savā vietā.
  4. Nepiever acis uz pāri darījumiem, bet esi gatavs piedot patiesi nožēlotu ļaunumu.
  5. Apšaubi un regulāri pārbaudi visas idejas, sākot ar savējām.
  6. Uzmanīgi uzklausi un diskutē ar tiem, kas tev nepiekrīt vai apšauba tavu sacīto.
  7. Nekad nepārstāj apgūt jaunas lietas.
  8. Dzīve ir viena, laiku nevar nopelnīt. Izmanto to, cik labi proti.

5 Comments on “Jaunie baušļi

  1. 5. un 6. baigi līdzīgie un vārda “diskutēt” pieminēšana man uzreiz prasās pēc paskaidrojuma priekš kašķīgajiem, ko tas nozīmē, bet vispār labi :)
    Ā, un vēl 2. es mainītu no “gribētu, lai rīkojas visi” uz kaut ko, ko es nemāku skaisti noformulēt :) Ko būtu pieļaujams, ka dara visi, vai kā tā.

  2. var izgudrot ko un kā grib; var saukt par nez cik gadu dogmu vai ko vēl, bet – tas neko nespēj un nespēs grozīt;
    ir un būs nemainīgi, ne cilvēku noteikti un ne jau cilvēku ietekmējami likumi, baušļi vai vienalga kā sauc;
    bez tam – jebkura jaunizdomātam likumam piekarināt birku – bauslis – ir bīstami, bet atbilstoši šobrīd vispārēji pieņemtai modei – pamatīgi sajaukt un saputrot pamatlietas, itkā mēģinot kautko jaunu sasniegt, izveidot;
    lai to izdarītu noteikti nav obligāti skriet pakaļ pelēkai vispārējai vienādībai modei un putrot jēdzienus un sačakarēt otrādi elementāro lietu kārtību

  3. Pilnīgi iespējams. Es gan tam neticu, bet droši zināt nevar. Tāpēc šo var uzskatīt par manu mēģinājumu atrast un pierakstīt šos “absolūtos cilvēklikumus”.

    Nezinu, ko tu domā ar “bīstami”, bet birka nav piekarināta tāpat vien — ar vārdu “bauslis” ticīgie saprot likumus vai principus, ko uzskata par pareizas uzvedības ideāliem, uz ko tiekties. Tieši par tādiem uzskatu šos, tāpēc nejūtos, ka kaut ko ļoti putrotu.

  4. “Rīkojies tā, kā tu gribētu, lai rīkojas visi.”
    – es negribētu satikt mazohistu ar šādu uzskatu.

  5. Būsi vai nu sajaucis bausli (ar “dari citiem tā, kā gribi sev”), vai arī saticis ļoti stulbu mazohistu. Ja jau visi būtu mazohisti, kurš viņiem darītu sāpīgi? ;) Turklāt nav jau runa par konkrētām darbībām (ja visi strādātu par priekšniekiem, kurš būvētu mājas?), bet par darīšanas un dzīvošanas principiem, attieksmi, uzskatiem (“rīkojies , kā gribētu, lai rīkojas visi”, nevis “dari to, ko gribētu, lai dara visi”). Nav gadījies dzirdēt par mazohismu kā apzinātu principu vai mērķi, uz ko tiekties, parasti tas ir gaumes jautājums. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*