Dienas citāts – runas brīvība un cenzūra

Viens no maniem iemīļotākajiem māksliniekiem un filozofistiem Tims Minčins nopublicēja saiti uz, manuprāt, lielisku citātu. Visiem angliski nerunājošajiem par prieku (un tāpēc, ka vajag vingrināties) es pat pārtulkošu. :)

Filips Pulmans:

Nevienam nav tiesību nodzīvot dzīvi nešokētam. Nevienam nav tiesību nodzīvot dzīvi neaizskartam. Nevienam nav jālasa šī grāmata. Nevienam nav tā pat rokās jāņem. Nevienam nav tā jāatver. Un ja tu tomēr to atver un izlasi, tev nav par to jābūt sajūsmā. Un ja tu to izlasi, un tev tā nepatīk, tev nav par to jāklusē. Tu vari rakstīt man, sūdzēties, rakstīt izdevējam, rakstīt avīzei, vai rakstīt pats savu grāmatu. Tev ir visas šīs iespējas, bet tavām tiesībām ir arī robežas. Nevienam nav tiesību neļaut man rakstīt šo grāmatu. Nevienam nav tiesību neļaut to publicēt, pirkt, pārdot vai lasīt.

Skaidrības labad atgādināšu, ka pirmie teikumi nebūt nenozīmē, ka cilvēkam ir pienākums dzīves laikā tikt šokētam vai aizvainotam. Tur teikts tikai tas, kas tur rakstīts — ka cilvēkam nav minēto tiesību, proti, viņam nav nekāda pamatojuma uzskatīt, ka kāds cits viņam ir parādā mierīgu dzīvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*